A khaki színű nadrág diadalmenete

A farmernadrágot mind Magyarországon, mind a világban jó néhány nemzedék hordja. E ruhadarab több mint száz éve jelen van az ember életében, s míg korábban aranyásók munkaruhájaként dívott, ma már szinte valamennyi férfi gardróbjában ott lapul a klasszikus khakiszínű a modern kék vászonnal együtt. 

Pizsamából egyenruha 

A khakiről számtalan legenda kering, de egy biztos: neve végleg összeforrt Henry Lums nevével. A brit őrnagy 1846-ban, Indiában teljesített szolgálatot, ahol a forró éghajlattól fenemód szenvedett. Ezért piros megyenruhája helyett gyakran pompázott a hűvösebb és kényelmesebb pizsamájában mkatonái előtt. A legenda szerint az ott élő punjabi őslakók tanácsára mmazarinövénynek kivonatával befestette hálóruháját, hogy annak színe természetesebbnek tűnjön. Így lett a tarkából khaki, mely beleolvadt India piszkos homokjába. Ettől kezdve nevezték a khaki feltalálójának. Időközben India és a Nyugat közötti kereskedésben az anyagoknak fontos szerep jutott. A khaki megfertőzte a gyarmati fehér egyenruhák tervezőit is. Előbb ravaszul elegyedett a hagyományos viselettel, majd a katonák körében is tetszést aratott, olyannyira, hogy mind a mai napig a khaki az Egyesült Királyság pantallóinak egyik fő színe. A katonai viselet és a pamutnadrágok meghódították Franciaországot, Amerikát, sőt az egész világot, mivel a klimatikus viszonyok miatt a gyarmatosítók közül akadtak, akik pamutot hordtak a nyári hónapok alatt, más szélességi fokon fekvő országok lakói szerint pedig a pamutszövet vastagsága tökéletesen elég volt a téli hónapokban is. 

A khaki láz

A háborúk nemzette khaki a hősiesség árnyékába húzódott. A második világháborúban a khaki kiszorította a jó öreg brit birodalom emlékeit. Olyannyira, hogy Eisenhower khakiszínű kabátja a győzelem szimbólumává vált Európában és a tengerentúlon egyaránt. A ’40-es és az ’50-es években betört a főiskolákra és egyetemekre és végigkísérte a lázadó hatvanas évek ifjúságát is, háborúban és békében egyaránt teret követelt és nyert magának a ruhaszekrényekben. 
Az 1980-as, ’90-es években már a korosztályok széles rétegénél vált mindennapos viseletté. A kisiskolásoktól kezdve a lezser üzletembereken át a nyugdíjasokig mindenkit megfertőzött. Nemtelen és időtlen. A mai Docker’s K-1 (1999) ugyanabból a Galey and Lord köpperanyagból készül, mint ami a második világháborúba használták G.I. khaki néven. Leírhatatlan színe a kaméleonra emlékeztet, és viselője is rejtve érzi magát benne.